Onder het gebouw ligt een grote kelder of liever een heleboel aparte kelders. Hier lagen grote vaten wijn en drank. Later zijn dat kartonnen met flessen. De nieuwe bewoners van OPEK gebruiken de ruime kelders nog steeds.
Oud-douanier Georges Vanherck leidt ons rond in het gebouw waar hij vroeger werkte. In dit filmpje vertelt Georges wat er vroeger in de kelder gebeurde en hoe de vaten in de kelder geraakten.
Keldergang
Tot in 2009 had elke wijnhandelaar zijn eigen kelderruimte voor wijn die uit het buitenland kwam. Zo kon de wijn die ze niet meteen nodig hadden rustig rijpen in een goede kelder. Per fles die ze uit een vat in hun kelder haalden, betaalden de wijnhandelaars invoertaks.
Voor whisky met veel alcohol erin betaal je meer dan voor wijn of bier. Daarom halen de douaniers/verificateurs stalen uit een vat en controleren ze in hun laboratorium welke samenstelling de drank heeft en hoeveel alcohol die bevat. Er wordt verteld dat de douaniers soms een fles extra uit een vat lekkere wijn haalden maar dat zijn wellicht verhalen?
Wijnvat
Hier zie je een houten wijnvat. Via een gat bovenaan neemt men stalen om het alcoholgehalte te bepalen.
Glijbaan
Met een dik touw rond deze paal lieten verschillende sterke mannen de grote vaten wijn voorzichtig in de kelder rollen. Als je goed kijkt zie je de ‘glijbaan’ waarlangs de vaten naar beneden rolden.
©foto: Georges Vanherck
Wijnkelder
Later werden de vaten vervangen door flessen in kartonnen dozen.
©foto: Georges Vanherck
Drankopslag
De nieuwe bewoners van het gebouw gebruiken de kelder verder als opslagplaats. Elke organisatie heeft zijn eigen ruimte. In deze kelder slaat Café Entrepot nog steeds drank op.