Loketten en brandkast

Om goederen uit het buitenland naar België in te voeren moest je in dit kantoor zijn. De douaniers achter de loketten gaven je de juiste papieren en stempels en jij betaalde om de goederen in België binnen te brengen. Het geld werd in een grote brandkast gestoken.

Oud-douanier Georges Vanherck leidt ons rond in het gebouw waar hij vroeger werkte. In dit filmpje vertelt hij over ‘zijn’ loket en toont hij de brandkast in het kantoor.

Ook oud-douanier Greet heeft vroeger een tijdje in dit kantoor gewerkt. In dit filmpje vertelt ze welke creatieve oplossing haar collega’s voor het plaatsgebrek bedachten.

De ‘klanten’ van de douane hebben hun eigen verhalen. Bekijk dit filmpje als je wil weten wat Toon, de huidige cafébaas van Café Entrepot, vroeger aan dit loket kwam doen.

 

Bureau Georges

Hier zie je het bureau van Georges zoals het er vroeger uitzag: afgeladen vol met stapels dossiers… Veel plaats om te werken bleef er niet over!

04_loketten_brandkast_01_500_375_s

 

Stempels

Zoals Georges en Toon al vertelden was het de taak van de douaniers om allerlei formulieren, bewijzen en vergunningen van de nodige stempels te voorzien. Vandaag gebeuren de aangiftes bij de douane digitaal.

04_loketten_brandkast_02_500_281_s.JPG

 

Kantoren Artforum

De vroegere bureaus van Georges en Greet zijn nu ingenomen door de kunsteducatieve organisatie TRILL.

04_loketten_brandkast_03_500_375_s.JPG
Beschermde kasten

Enkele delen van het gebouw, waaronder het kantoormeubilair van de douane, zijn beschermd en moeten dus in hun oorspronkelijke staat bewaard blijven. In dit loket legde Artforum (nu TRILL) een extra vloertje. De oude wandkasten kunnen nu ook als bureau gebruikt worden.

04_loketten_brandkast_04_500_375_s