Douane tot Kunst

Over
Welkom in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten, kortweg OPEK! Misschien kom je hier naar een voorstelling kijken, een workshop volgen, vergaderen of gewoon iets drinken in het café.
Wist je dat dit gebouw vroeger een entrepot was?  Op deze pagina kan je archiefbeelden zien onder de titel ‘Van douane tot kunst’. Deze filmpjes leiden je langs interessante plekken in het gebouw aan de hand van verhalen van de vroegere en huidige ‘bewoners’.

 

Kelders

Onder het gebouw ligt een grote kelder of liever een heleboel aparte kelders. Hier lagen grote vaten wijn en drank. Later zijn dat kartonnen met flessen. De nieuwe bewoners van OPEK gebruiken de ruime kelders nog steeds.

Lees verder...

Rotonde

Achteraan op de tweede verdieping van het magazijn leidt een smalle trap naar de rotonde, het ronde zaaltje op het dak van het gebouw.

Lees verder...

Magazijnen

In de magazijnen, het eigenlijke opslagruimtes van het Openbaar Entrepot, stonden de goederen opgestapeld die uit het buitenland kwamen. Als de taksen betaald waren, konden de goederen ingevoerd worden. Ook goederen die onder douanetoezicht werden doorgevoerd naar een ander land werden hier tijdelijk opgeslagen. In de voormalige magazijnen is er nu een unieke theaterzaal gebouwd in stro en leem.

Lees verder...

Lokaal van de verificateur

Oud-douaniers Georges Vanherck en Greet Freché leiden ons rond in het gebouw waar zij vroeger werkten.

Lees verder...

Loket fuiven en cafés

Aan dit loket op de eerste verdieping moesten cafébazen en organisatoren van fuiven zich aandienen.

Lees verder...

Loketten en brandkast

Om goederen uit het buitenland naar België in te voeren moest je in dit kantoor zijn. De douaniers achter de loketten gaven je de juiste papieren en stempels en jij betaalde om de goederen in België binnen te brengen. Het geld werd in een grote brandkast gestoken.

Lees verder...

Weegschaal en kooien

In het huidige Café Entrepot staat er naast de toog een oude weegschaal waarmee de goederen voor opslag gewogen werden. Daar tegenover bevinden zich enkele ruimten die met een hekwerk zijn afgesloten: de ‘kooien’.

Lees verder...

Loskade en goederenlift

Buiten voor het gebouw is de loskade voor de vrachtwagens. Aan de (vernieuwde) wagon en het spoor in de ingang kan je zien dat sommige goederen vroeger ook met de trein in het Openbaar Entrepot aankwamen.
Lees verder...

Brievenbussen

De naam OPENBAAR ENTREPOT op de gevel verwijst naar de vroegere functie van het gebouw: een stapelhuis voor uit het buitenland ingevoerde goederen. In het kantoorgedeelte bevonden zich de burelen van de Douane & Accijnzen van Leuven en het douaneagentschap van de NMBS (de Belgische spoorwegen).

Lees verder...