Magazijnen

In de magazijnen, de eigenlijke opslagruimtes van het Openbaar Entrepot, stonden de goederen opgestapeld die uit het buitenland kwamen.  Als de taksen betaald waren, konden de goederen ingevoerd worden. Ook goederen die onder douanetoezicht werden doorgevoerd naar een ander land werden hier tijdelijk opgeslagen. In de voormalige magazijnen is er nu een unieke theaterzaal gebouwd in stro en leem.

Oud-douanier Georges Vanherck leidt ons rond in het gebouw waar hij vroeger werkte. Hier toont Georges ons het entrepot of de magazijnen van de douane waar de goederen werden opgeslagen. Hij vertelt over de tabak die hier lag en toont ons de sporen die overblijven van de vroegere ‘glijbaan’ waarmee de goederen naar beneden gleden

 

Pakken en dozen

In Georges’ tijd stonden de magazijnen vol pakken en dozen.

07_magazijnen_01_500_375_s
©foto: Georges Vanherck

 

Expo ’58

Hier zie je een kraan van de firma Ziegler. Voor de wereldtentoonstelling in Brussel van 1958 (Expo 58) werd een groot deel van het tentoonstellingsmateriaal dat uit het buitenland kwam via het entrepot van Leuven ingevoerd door de firma Ziegler. Dit betekende veel extra werk voor de douaniers!

07_magazijnen_02_359_500_s
©foto: Ziegler

 

Museum M

Tijdens de verbouwing van het museum M in Leuven door architect Stéphane Beel (2004 – 2009) , stonden de kunstwerken van Museum M hier veilig opgestapeld in het Openbaar Entrepot.

07_magazijnen_03_500_335_s.JPG 07_magazijnen_04_500_375_s.JPG
©foto: M-Museum Leuven

 

Theaterzaal in opbouw

Na het vertrek van de douaniers, besliste men om het gebouw te bewaren en het een andere bestemming als culturele hotspot te geven. Verschillende culturele organisaties namen hun intrek in Openbaar Entrepot voor de Kunsten, OPEK. Het gebouw werd met een minimum aan middelen aangepast voor de nieuwe bewoners. Het architectenbureau ‘t Jonck-Nilis tekende de plannen.

Op de foto zie je hoe ze voor de bouw van de theaterzaal een groot stuk uit de vloer van de magazijnen haalden.

07_magazijnen_05_333_500_s
©foto: Lucas Smits

 

Wanden in stro en leem

De dikke wanden van de nieuwe theaterzaal werden in stro en leem opgetrokken en vormen een prima isolatie. Dit is de eerste theaterzaal in Europa die met deze techniek gebouwd werd. In de muur is een stukje opengelaten waardoor je het stro kan zien.

07_magazijnen_06_500_333_s
©foto: Clara Hermans


©foto: Clara Hermans

 

Kleur

Hieronder zie je de binnenkant van de theaterzaal. Een aantal zuilen van de magazijnen werd verwijderd en vervangen door grote metalen balken die de zoldering dragen. De kleurige zitjes zijn gemaakt met restjes stof van andere theaterzalen. Op die manier kon men met een beperkt budget toch met kwaliteitsvolle materialen werken.

07_magazijnen_08_500_333_s
©foto: Clara Hermans

 

Kantoor WISPER

In de vroegere magazijnen huizen nu ook een aantal organisaties. Op de foto zie je kunsteducatieve organisatie WiSPER aan het werk.

 

Atelier de FactorY

Ook de sociaal-artistieke werkplaats de FactorY (30CC) heeft een atelier op deze verdieping.

07_magazijnen_10_500_375_s

 

Repetitielokaal LUCA School of Arts

En dit zijn de repetitielokalen van de drama-afdeling van de Luca School of Arts.

07_magazijnen_11_500_375_s