Dit was OPEK ONTPLOFT

Geplaatst op 07/09/2023

Op zaterdag 16 september deden jullie samen met ons OPEK ontploffen tijdens een marathon aan artistieke ingrepen … En twee getalenteerde fotografen legden dat vast met hun camera. Nagenieten maar!

OPEK ONTPLOFT door de lens van Lupe Arens

OPEK ONTPLOFT door de lens van Sam Morjau

Met: Het nieuwstedelijk TRILL fABULEUS WISPER LUCA Drama Copper & Light De FactorY Café Entrepot Kunst in Huis Bamm!

TIME TABLE

DJ-SETS

Geniet van onze einde-van-de-zomer-therapie met de dj line-up voor OPEK Ontploft! Na het kinderfeest vind je op onze laad- en loskade @24×33 en @ft.basalt@iwitness_dnb speelt in de rotonde en vanaf middernacht draaien @poldoore en @hassel_headspace in @cafeentrepot.

BEATBATTLE

💥OPEN CALL: BEAT BATTLE 💥
@beatshaven en @trillvzw slaan de handen in elkaar voor een 𝗯𝗲𝗮𝘁𝗯𝗮𝘁𝘁𝗹𝗲 tijdens OPEK Ontploft! Een professionele jury beoordeelt live de beatmakers en laat hen al dan niet doorstromen naar de finale in Brussel op 16 december. De winnaar van deze voorronde krijgt bovendien een residentie in OPEK.

Hoe kunnen jullie meedoen? Stuur twee beats door van max. 2 minuten naar beatshaven1@gmail.com voor 10 september!
Niet twijfelen, er zijn nog maar 5 plekjes over.

fABULEUS danst ROSAS

Doorheen de dag kan je op verschillende plekken in en rond het gebouw de iconische stoelenfrase uit Rosas danst Rosas bewonderen. Een aantal jongeren van fABULEUS brengen speciaal voor OPEK Ontploft een nieuwe bewerking! 

BLIK

BLIK is een bijzondere voorstelling in de stad die Het nieuwstedelijk maakt voor New Horizons – Dieric Bouts Festival met als doel om je letterlijk andermans perspectief te laten ervaren. Tijdens OPEK ONTPLOFT gaat de BLIK-ploeg op onderzoek. Het onderzoeksobject ben… jij!

GESAMTKUNSTWERK

Kunstenaars Sarah Lauwers en Jonas Beerts werken aan een Gesamtkunstwerk en nodigen je van harte uit om er aan mee te doen. Schuif aan hun grote tafels aan en knip, plak en kleur samen met hen aan twee grote fotoborden. Het ontstaansproces streamen ze life naar een computer. Daar kun je ook nog je creatieve ideeën (digitaal) aan toevoegen.

Ben je uitgeknutseld? Dan mag je op de foto met het (tussentijds) resultaat. Een print krijg je mee als aandenken.

GEBUISD LANDSCHAP

De gebuisde landschapsarchitect heeft jouw hulp nodig bij het bouwen van een nieuw landschap. Misschien zijn er bergen, huizen, tunnels of bushokjes. Samen bouwen we groot en klein, van buizen tot nietjes. Het landschap is altijd in verandering en nooit af. Soms is het lang, soms is het hoog. De volledige ruimte, inclusief de deelnemers, worden deel van het landschap. Kies zelf hoe lang je je steentje bijdraagt!

TELEFOONCEL

OPEK heeft nog een echte ouderwetse telefooncel. Geluidskunstenaar en verhalenverteller Anders Herrebaut maakt één verhaal met geluidscompositie uit zijn geluidskunstwerk A Sonic Home geschikt om daarin te beluisteren, door de hoorn van de telefoon. Benieuwd naar meer? Anders nodigt je uit om bij hem te komen zitten in de ‘bokaal’ op de eerste verdieping en leest je persoonlijk voor. Daarna kunnen jullie een praatje maken, en misschien een verhaal of twee delen over de sonische wereld. Schrijf je in voor een luistersessie – dat kan ter plaatse en steeds met maximaal 4 personen.

KINDERFEESTJE / -WORKSHOPS

Zijn de kinderen school nu al beu? Nog even op de tanden bijten voordat ze stoom kunnen afblazen op OPEK Ontploft! Meebouwen aan een bamboe kamp, kinderworkshops en de dag afsluiten met een kinderfeest.

PRIKKELARME RUIMTE

Even een pauze nodig? Ontprikkel in onze Box voor je je weer in het feestgedruis stort!

SOUNDSCAPES

Een interactieve soundscape waar je zelf achter de knoppen staat.

PEEP SHOWS

WISPER do what they do best, met mensen aan de slag gaan rond een artistiek thema. Het resultaat hiervan kan je komen bewonderen in hun atelier op de tweede verdieping. Duik in een hokje naar keuze en ontdek een van de verschillende peepshows. Een verrassing voor de zintuigen! 

GESPREK MET VOSJE

Ga in gesprek met Hakuzousu, de alwetende vos uit de voorstelling De Kwetsbaren. Levenswijsheden, licht verontrustende adviezen, grappige of ongemakkelijke dialogen. De keuze is aan jou, als je durft.

TATTOOS & KAPSELS

Tijd voor een nieuwe snit? Vraag je je af hoe je eruit ziet met een tattoo? Op OPEK Ontploft voorziet Metamorfosium je van ‘kwaffuur obscuur’ en airbrush tattoos.

SCHILDERMACHINE

Verven hoeft niet altijd met een penseel in je hand. Bevestig een kwast aan een balk, hang de balk aan touwen, dop in de verf et voilà, je schildermachine werkt. Of laat het toeval spelen en schiet verf af met een elastiek. Mogelijkheden genoeg om je eigen schildermachine te ontwerpen. Bestuur ze samen met anderen en ontdek een andere kant aan schilderen. Word jij de nieuwe Pollock?

VIDEOPROGRAMMA

8 kunstenaars stellen videowerk voor. Laat je verrassen door de animaties, digitale landschappen, biografische inkijkjes en bodypositivity in het werk van Aurélie Bayad, Alina Cristea, Darwin Cabrera, Diego Latruwe, Gilles Dusong, Lisa Foster, Neoza Goffin en Sarah Lauwers. Te zien in de gang op de eerste verdieping. Het volledige programma duurt een klein uur. Je kunt aanschuiven wanneer je maar wilt.

Dragshow

Zin in een cocktail van theater, lipsync en queerness? 

Op OPEK Ontploft neemt Georgy Chtchevaev, LUCA Drama alumnus, je mee in de wereld van drag. Duik net voor middernacht mee in bad vol theater, muziek, extravaganza en meer! 

EXPO BEELDENDE KUNST

OPEK heeft tegenwoordig heel wat beeldende organisaties in huis. Een expo met beeldende kunst is dan een vanzelfsprekendheid. Ontdek het pop-art achtige werk van kunstenaar Loïc Devaux, de abstracte kleurrijke schilderijen van Emma Mortier en meer.

BERT HORNIKX x JOACHIM SAERENS (HRNS) studio

Bert Hornikx is al jaren een van de huismuzikanten van Het nieuwstedelijk. Een meester op drums en electronica. Joachim Saerens is keyboardspeler en speelde o.a. bij Robin Verheyden, Erik Truffaz, Tricky en Selah Sue.

Bert en Joachim studeerden allebei jazz aan LUCA campus Lemmens en spelen samen als HRNS. Denk aan een psychedelisch, atmosferisch en bezwerend trip en je zit er niet ver naast. Ze werken aan materiaal voor een nieuw album en dat testen ze uit op OPEK ONTPLOFT

DOOLHOF VAN KUNST

Waan je in een doolhof van kunst. Bots je op een werk of eindig je in een doodlopende steeg?

INTERVENTIES WISPER

Doe mee! Wisper organiseert een dagworkshop over hoe je een ruimte (elke ruimte) optilt. Rond welke interventies je kan doen bij/tussen/rond een bewegend publiek. Hoe je een publiek kan verrassen. En dat tonen we meteen ‘s avonds.

Denk aan de foto’s van Willi Dorner, aan de rijdans van Pina Bausch, aan soundscapes in de toiletten. Theater, beeld, dans, muziek, literatuur, fotografie: alle disciplines zijn van harte welkom!

Met dank aan