Trage Suikers: Olie & Goud

Geplaatst op 07/06/2024

21 juni – 20u

Geen betere manier om een seizoen af te sluiten dan met een feestelijke versie van Trage Suikers. Eentje waarvan de titel verwijst naar twee substanties waar wij duidelijk iets mee hebben. Olie omdat goed 50 jaar geleden een oliecrisis begon die een nieuw tijdperk inluidde (wie onze voorstelling ‘Mooie Jaren’ zag, weet hoe dat precies zit). Goud omdat twee oudstrijders van Het nieuwstedelijk rond die tijd geboren werden (een handvol andere nieuwstedelijken zouden dra volgen) en er dus tal van verjaardagen te vieren vallen.

Een feest, daar hoort muziek bij. Sterker nog: daar hoort alleen maar muziek bij! Daarvoor doen we een beroep op nagenoeg alle muzikanten waar we de afgelopen jaren mee hebben gewerkt, wat – vingers in de neus – een line-up oplevert waar menig concertorganisator ons om benijden zou.

TICKETS

 • Walter Verdin

  De Leuvense multimediakunstenaar Walter Verdin (9.6, Leni & Susan,…) opent de avond met een greep uit zijn allervroegste werk. ‘Pre-Pas de deux,’ benadrukt hij. Geen Rendez-Vous dus bij ons in OPEK, maar werk uit de de vroege jaren ’80, waarin elektronische muziek en videokunst ultiem samengaan. Dit videoconcert vormt een mooie aanloop naar nieuw te verschijnen elpees van Walter op het Cortizona-label van Philippe Cortens. Waaien er mogelijk bevriende muzikanten binnen tijdens dit optreden? Affirmative!
 • Prince K. Appiah

  Ook heel erg van de partij: onze jonge maker, Prince K. Appiah (Vrede, liefde, vrijheid, Kiss’n’Ride, Mooie Jaren,…), in de directe nasleep van de première van zijn theatersolo De Poetsman. Behalve schrijf- en acteerkunst verstaat Prince ook de kunst van het rappen. Dat levert hem aardig wat Spotifystreams op voor nummers als Adwoa, C’est ma Vie en Romelu Lukaku. Dat laatste lied schuiven we met aandrang naar voren, gezien de Rode Duivels de dag na ‘Olie en Goud’ Roemenië bekampen in Keulen en onze spits alle steun gebruiken kan.
 • Astronaute Deluxe

  Myrthe Luyten en Bert Hornikx maakten in 2015 samen de muziek voor onze voorstelling Vuur. Het klonk en klikte en al gauw werd Bert deel van Myrthes band Astronaute (let op de mooie ‘e’ aan het einde), eerst louter als drummer, later als volwaardige compagnon de route. Speciaal voor ‘Olie en Goud’ komt (en niet voor het laatst) muzikant en producer Joris Caluwaerts (First Contact, De Kiezer Beslist, Soldaat Van Aken,…) hen vervoegen om extra lagen en sferen omheen Myrthes wonderlijke stem te weven. Astronaute-kenners zullen in de set heel wat nieuwe nummers ontdekken, die in 2025 een plek op een plaat zullen vinden.
 • Maurits Pauwels

  Het is even geleden dat Mauro Pawlowski nog in een van onze producties te zien was, maar zijn rol als huisvriend is hij al die jaren met verve blijven spelen. Denk aan zijn optreden op de opening van De Nieuwe Zaal of zijn aantreden op het releaseconcert van onze jubileum-CD ‘Alle 24 Goed’ in C-Mine. Op ‘Olie en Goud’ brengt Mauro een greep uit zijn Nederlandstalig werk. Kleinkunst van het zuiverste water waarin je ‘s mans liefde voor Kris De Bruyne, Hugo Raspoet of Zjef Van Uytsel hoort weergalmen, maar die tegelijk 100% werelduniek weet te zijn. Nieuw werk van Maurits (naar verluidt ontdekte hij zopas een hypermodern instrument dat ‘synthesizer’ heet) is in voorbereiding.
 • Rudy Trouvé solo

  Rudy Trouvé tourt niet graag. Dat hebben ze geweten bij dEUS, waar hij begin jaren ’90 internationaal nieuws werd door uit de band te stappen, precies op het moment dat die wereldwijd zou doorbreken. Hoe cool kan je zijn?!!

  Ook bij ons verdween Rudy (Lev, Dansen Drinken Betalen, Hitler is dood, Hebzucht, Screen,…) fysiek wat uit beeld, maar zijn muziekscores waren niettemin doorslaggevend bij recente projecten als Afscheid van een Auto en Trust. Tevens zagen wij Rudy het afgelopen jaar in zijn eentje het voorprogramma van DAAU verzorgen met nummers die hij schreef ten tijde van Kiss my Jazz, Gore Slut en The Love Substitutes en wij waren – zacht uitgedrukt – ‘gepakt’. Wij hadden geen muzikant – nee!- wij hadden, om het met de Griekse wijsgeer Diogenes te zeggen, ‘een mens gezien’.
 • …And His Orchestra

  De nacht ingaan doen we met het beste balorkest van Vlaanderen en ver daarbuiten. Een balorkest zonder zanger of zangeres, wat meteen de naam van de band verklaart. Niet toevallig treedt Bert Hornikx (Hoop, Vuur, Hybris, De Kiezer Beslist, 9.6, Man in de Mist, Mooie Jaren,…) als meest geconsulteerde muzikant bij HNS als enige een tweede keer aan op ‘Olie en Goud’ en niet toevallig gebeurt dit aan de zijde van ‘goeie tweede’ Geert Waegeman (Hoop, Vrede, liefde, vrijheid, Mooie Jaren, Beven,…). And his orchestra brengt gekende nummers en melodieën uit licht alternatieve sferen (denk aan Popcorn, Autobahn, Green Onions,…) en kleurt ze feestelijk in.