Weegschaal en kooien

In het huidige Café Entrepot staat er naast de toog een oude weegschaal waarmee de goederen voor opslag gewogen werden. Daar tegenover bevinden zich enkele ruimten die met een hekwerk zijn afgesloten: de ‘kooien’.

Oud-douanier Georges Vanherck leidt ons rond in het gebouw waar hij vroeger werkte. In dit filmpje vertelt hij waarvoor de weegschaal precies gebruikt werd.

De kooien
Tegenover de weegschaal, aan de andere kant van het huidige café, zie je de ‘kooien’. De pakjes, colli’s en paletten van de spoorwegen werden in die kooien gezet. De goederen mochten drie dagen gratis in het Openbaar Entrepot staan. Voor een langere opslagperiode moest men magazijnrechten betalen. Eerst werden de goederen gewogen: tot 100 kg kostte het 8 frank om ze te stockeren. Voor een palet met goederen van bijvoorbeeld 200 kg moest er dus 16 frank betaald worden.
03_weegschaal_kooi_01_374_500_s
Postpakket
Hai-Chay Jiang is de vroegere coördinator van kunsteducatieve organisatie Artforum (nu TRILL).  Zij herinnert zich nog heel goed dat ze vroeger ook al naar het Openbaar Entrepot kwam.

Hai-Chay werd geboren in Taipei Taiwan. Haar oma stuurde haar elk jaar een pakje met voornamelijk blikjes en kleding uit Taiwan. Dingen die ze hier niet konden vinden en die hen deden denken aan hun thuisland. De pakjes werden met het vliegtuig en de spoorwegen helemaal vanuit Taiwan naar Leuven gebracht en moesten hier in de kantoren van het douaneagentschap van de NMBS opgehaald worden. De beambte van de NMBS deed dan het pakje open en controleerde de inhoud. Hai-Chay herinnert zich nog goed de geur van de pakjes. Vol spanning keek ze als kind wat er allemaal in die doos zat.

03_weegschaal_kooi_02_500_298_s.JPG

 

Café Entrepot

Op het gelijkvloers van het magazijngedeelte van het gebouw bevinden zich momenteel het Café Entrepot, een repetitieruimte, een kleine theaterzaal, een technisch atelier en een garage.

03_weegschaal_kooi_03_500_282_s
Personeelsrefter
Eén van de kooien is ingericht als personeelsrefter.
03_weegschaal_kooi_04_500_375_s
Opslag

De andere kooien zijn in gebruik als opslagplaats voor materiaal.

03_weegschaal_kooi_05_500_375_s