Loskade en goederenlift

Buiten voor het gebouw is de loskade voor de vrachtwagens. Aan de (vernieuwde) wagon en het spoor in de ingang kan je zien dat sommige goederen vroeger ook met de trein in het Openbaar Entrepot aankwamen. De goederenlift vervoerde de goederen zoals zakken met tabak direct naar de magazijnen. De lift wordt nu gebruikt om materiaal en decors naar de theaterzaal te brengen.

Oud-douanier Georges Vanherck leidt ons rond in het gebouw waar hij vroeger werkte. In dit filmpje vertelt Georges over het laden en lossen van de goederen en het gebruik van de goederenlift.

Draaischijf voor treinen

De goederentreinen kwamen via het station van Leuven. Met deze draaischijf voor het gebouw werden de treinen naar het Openbaar Entrepot geleid.

02_loskade_01_500_299_s
©foto: A. Cresens

Paardenkracht en kaapstander

De wagons werden voortgetrokken door middel van paarden of een kaapstander.

02_loskade_02_500_398_s  02_loskade_03_500_385_s
©foto: A. Cresens

 

Paal Kaapstander

Op de hoek van het Engels plein en de Werkmansstraat staat nog steeds de paal van de kaapstander.  Op de tekening zie je de machine die de paal liet draaien.

02_loskade_04_500_261_s
©foto: A. Cresens

 

Vracht

Later werden de goederen voor het Openbaar Entrepot vooral met vrachtwagens aangevoerd. De loskade wordt momenteel nog steeds gebruikt voor het laden en lossen van decors voor de theatergezelschappen of materiaal voor Café Entrepot.

02_loskade_05_500_375_s
©foto: Georges Vanherck