Over OPEK

Over OPEK

Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) aan de Vaartkom in Leuven huisvest sinds september 2011 negen culturele organisaties. De stadsgezelschappen Braakland/ZheBilding en fABULEUS, de kunsteducatieve organisaties Artforum, Mooss en WISPER, de opleiding LUCA Drama, het sociaalartistiek atelier De FactorY, het cultuureducatief netwerk magda en de jongerenorganisatie Urban Woorden ontwikkelen in het voormalig douanegebouw bovenop de afzonderlijke werking een innovatieve samenwerking. Het beschermde douanegebouw in pakketbootstijl uit 1954 wint na verwoede verbouwingen de Architectuurprijs Leuven in 2012. Het oude stapelhuis is met haar ruwe, industriële uitstraling de plek bij uitstek om een artistiek laboratorium als OPEK te herbergen.

OPEK poogt nieuwe, vernieuwende verbindingen mogelijk te maken tussen kunst, educatie en publiek. Het is sinds 2011 een kunstenhuis met een artistiek en educatief spoor. Het is een huis waar publiek kan zien en doen. OPEK is zowel ruimtelijk als inhoudelijk een bijzondere, culturele ontmoetingsplek. Het gebouw situeert zich tussen de oude arbeiderswijk met haar gezellige eengezinswoningen en de nieuwe hoogbouw die de Vaart flankeert. Jong en minder jong maakt er kunst (mee). Jong talent werkt er samen met ervaren kunstenaars. Mensen ontmoeten elkaar tijdens voorstellingen, cursussen, workshops, ateliers, feestjes, festivals en in Café Entrepot. 

OPEK bestaat uit verschillende theaterzalen waarvan één grote zaal - de eerste op het Europese vasteland - volledig uit leem en stro, repetitie- en expositieruimtes, ateliers, kantoren, vergaderzalen, een uitzonderlijke, multifunctionele cockpit op het dak en een cultureel café.