Vrij op 8 mei

Geplaatst op 14/03/2023

Tien theaters openen op 8 mei om 8 uur ‘s avonds hun deuren voor een cultureel programma rond de herdenking van de verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de Duitse bezetting.

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid.

Verzet begint met het stellen van een vraag, wist de wijze dichter Remco Campert. Waarom kennen wij zo weinig van de helden die vochten en stierven voor de vrijheid in WO II? Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over. In heel Europa barstten bevrijdingsfeesten los. Daarna bleef 8 mei lang een officiële feestdag, die bij ons werd afgeschaft in de jaren ’70.

Elders in Europa viert men op 8 mei wel nog het herstel van vrede, democratie en vrijheid. Ook de vrijheid van kunstenaars. Daarom nemen wij artiesten nu mee het voortouw om op 8 mei onze kwetsbare vrijheden opnieuw te eren en te vieren.

Wij wachten de beslissing over een nieuwe vrije dag niet af, maar beginnen nu al met onze feestelijke herdenking. In onze culturele huizen en verenigingen, en in zoveel mogelijk gemeenten. Met voorstellingen, concerten, interviews, debatten, documentaires … Over toen én nu. Want wat is herdenken waard, als we het niet ook durven hebben over vandaag?

Programma

Acteurs Tom Van Bauwel, Michaël Pas, Alejandra Theus, Matthias Van de Brul, Rashif El Kaoui,… brengen samen met studenten van LUCA Drama, spelers van Cie Tartaren en jongeren van fABULEUS fragmenten uit Hitler is dood en de monoloog Schop van Freek Mariën

Erik Wijnen vertelt over het lokaal verzet en het verhaal van het toen 14-jarige Leuvens verzetsmeisje Hortense Daman.

Dit zijn de namen, een marathon voorleessessie van de namen van verzetsstrijders, wordt gelivestreamd.

Leuvense zesde middelbaar scholieren delen de belevenissen van hun reis naar Weimar / Buchenwald.

Prince K. Appiah en een dj-set vol protestsongs ronden de avond af.

Een samenwerking tussen de drie Leuvense stadsgezelschappen Het nieuwstedelijk, fABULEUS en Compagnie Tartaren i.s.m. Het Kwartier, 30CC en LUCA School of Arts. Met de steun van Hart Boven Hard, Platform 2103 en de 8 mei coalitie Leuven.

 

Bestel je tickets
Pay What You Can 12€ 8€ (suggestieprijs) 5€ 0€