opekhome

ontwerpteam gezocht voor upgrade OPEK

Geplaatst op 21/08/2019

We zijn op zoek naar een ontwerpteam voor het duurzaam en flexibel upgraden van onze infrastructuur, met aandacht voor zowel de buitenzijde van het gebouw als de interne circulatie en akoestiek, de theaterzalen, de ateliers, de repetitieruimtes en de kantoren. Ontwerpteams kunnen het interesseformuler invullen voor 30 augustus! 

Op zeven jaar tijd is OPEK een van de meest dynamische en in het oog springende culturele hotspots van het land geworden. Door de unieke combinatie van de professionele organisaties die OPEK vormgeven, ontstaan bijzondere kruisbestuivingen tussen kunstenaars en hun publieken. Bovendien is OPEK goed ingebed in de wijk. Door zijn bottom-up verhaal heeft OPEK een paar duizenden ‘eigenaars’. Het ownership ligt niet alleen bij de negen organisaties uit het veld van de kunsten, jeugdwerk, onderwijs, sociaal-cultureel volwassenenwerk en sociaal-artistiek werk die er huizen, maar ook bij het publiek. Het is ook hùn OPEK. Wekelijks passeren hier zowat 1.500 actieve deelnemers en bezoekers, samen bereiken we vanuit OPEK jaarlijks in Vlaanderen ruim 200.000 mensen, van jong tot oud.

OPEK is een verhaal in wording. De cohousing, de openheid en toegankelijkheid die OPEK kenmerken, de verschillende disciplines en sectoren, de no-nonsense DIY-sfeer en de ecologische doelen die OPEK nastreeft, maken dat het hele project de tijd op de staart trapt. Zeven jaar terug was OPEK een tijdelijke locatie voor zijn bewoners. Nu is het een permanente plek geworden. De initiële verbouwingen waren het resultaat van diezelfde DIY-aanpak. Met de voorliggende opdracht willen we OPEK structureel aanpakken zodat de functionaliteiten van ons gebouw duurzamer worden. Het programma omvat:

A. Het inrichten van de publieke delen
a. De buitenkant van het gebouw: uitzicht en zichtbaarheid
b. De binnenkant van het gebouw:
i. Circulatie en inrichting circulatieruimtes
ii. Akoestiek
B. De upgrade van de theaterzalen, de ateliers en repetitieruimtes
C. De kantoren: verbeteren van comfort voor het personeel
D. Technieken en duurzaamheid verbeteren

Het doel van deze ontwerpopdracht is het omzetten van het programma in uitvoerbare en door de gebruikers gedragen ontwerpen. Deze moeten OPEK duurzaam en flexibel upgraden voor de toekomst, zowel naar het huidige gebruik van het gebouw als naar mogelijke toekomstige en nog onbekende uitdagingen.

De opdracht omvat de opmaak van een ontwerp en budgetramingen, de opmaak van mogelijke vergunningsdossiers, de bestekken voor uitvoerders, een definitief ontwerp, de opvolging van de werken en het finaal afronden van het verbouwingsproces.

Meer lezen en inschrijven kan hier.