ontgoochelingopek

Een ontgoocheling trekt jong publiek – te zien op 26/27/28/29 april

Geplaatst op 01/03/2018

Vorige week kwam er heel wat jong volk naar Een ontgoocheling van Het nieuwstedelijk kijken, de muzikale Elsschotbewerking van Adriaan Van Aken. Leerlingen van het Heilig Hart-Instituut, studenten van hogeschool UCLL en afgelopen woensdag een zaal vol KU Leuven-studenten die naar Een ontgoocheling kwamen kijken als onderdeel van UUR KULTUUR. Elsschot zou fier geweest zijn. Waarom er zo veel jongeren komen kijken? Daar heeft theatermaker Adriaan Van Aken een verklaring voor op de website van Het nieuwestedelijk.

Deze voorstelling met Jurgen Delnaet en muziek van Benjamin Boutreur, Joris Caluwaerts, Lot Vandekeybus en Tim Coenen is not te zien op 26, 27, 28 en 29 april

 

BESTEL JE TICKETS HIER

 

AUDIO-INLEIDING
————————————-
drie kwartier voor de voorstelling ben je al welkom voor een bijzondere inleiding.

Willem Elsschot baseerde Een Ontgoocheling op zijn eigen schooltijd en die van zijn zoon Walter. De oude school van Elsschot is het Koninklijk Atheneum Antwerpen aan de Franklin Rooseveltplaats. In Elsschots tijd een bolwerk van Franstalige bourgeoisie, vandaag een ‘allochtonenschool’ met meer dan zestig nationaliteiten.

Adriaan Van AkenLucas Derycke en Sara Vertongen trokken naar het Atheneum en interviewden er 63 leerlingen op basis van de inhoud van Elsschots novelle. Wat verwachten ouders van hun kinderen, en wat richten die verwachtingen al dan niet bij kinderen aan? Uit de interviews puurde Adriaan tekstmateriaal, dat diezelfde leerlingen daarna inspeelden voor onze microfoon. Lucas verzorgde de montage en Sara maakte er vier audiowandelingen doorheen het Atheneum van. Die kon het publiek lopen voor ze naar de voorstellingen in de feestzaal van de school (Zaal Athena) kwamen kijken.

Adriaan monteerde de audiowandelingen nu tot één audiowerkstuk, dat we onze toeschouwers als inleiding op de voorstelling aanbieden. Het is een actuele bril om mee naar Elsschots meer dan honderd jaar oude verhaal te kijken.

Kan je de inleiding niet bijwonen? Geen zorgen: je kan het audiowerkstuk ook online beluisteren.